Hos Kalas møter vi en mangfoldig kundegruppe. De kommer fra ulike bakgrunner og miljøer, men har én ting til felles: kjærligheten til sykling og ønsket om å skape sine egne, spesialdesignede sykkelklær. Blant kundene våre finner vi alt fra enkeltpersoner, vennegjenger og klubber, til lag, bedrifter, veldedige organisasjoner og arrangementer. I vår serie Historier fra kunder deler noen av dem hvordan vi bidro til å realisere drømmene deres, og hvilke deler av samarbeidet de satte mest pris på.
Når du hører Iain Hastings fortelle om livet sitt, er det vanskelig å tro at skotten bare er 35 år gammel. Han vokste opp i en bakerfamilie, men startet karrieren i oljeindustrien som ingeniør. Etter noen år skiftet han kurs og fulgte lidenskapen for gastronomi og gjestfrihet, hvor han klatret raskt i den kulinariske verden.
Men Hastings er ikke typen som lar livet stå stille. Etter flere IronMan-konkurranser lever han nå et liv der sport, mat og mennesker møtes – som vertskap i de franske alpene, både sommer og vinter.
TreacleVelo er hans egen idé: et sted der utholdenhetsidrett møter matkultur og personlig gjestfrihet.
– Jeg gjorde det egentlig bra på skolen, men syntes skolen var fryktelig kjedelig, forteller Hastings.
– Jeg begynte på kjøkkenet allerede som skoleelev, men valgte etter hvert et traineeopphold i oljeindustrien. Foreldrene mine var ikke så begeistret for at jeg ville bli kokk, men ingeniørfag var heller ikke min greie. Jeg liker språk, kulturer, å reise og møte mennesker. Derfor forlot jeg oljeindustrien og begynte å reise verden rundt som kokkekonsulent. Alt fra trestjerners Frantzèn i Stockholm til Monterrey i Mexico. Slik kunne jeg kombinere alt jeg liker best i livet, forklarer 35-åringen.

Fra røyk og kaos til struktur og triatlon
I begynnelsen av 30-årene hadde Hastings allerede oppnådd flere store bragder i livet, men han trengte en forandring og noe nytt. For å finne mer balanse etter det krevende livet på kjøkkenet, gjorde han en ny, radikal endring.
– Jeg hadde oppnådd alt jeg ønsket, men det var et usunt miljø. Jeg røykte 40 sigaretter om dagen, drakk mye og var overvektig. Gjennom mye tid på YouTube fant jeg PatagonMan, en av verdens tøffeste IronMan-konkurranser. Det var aldri en åpenbaring om at jeg selv ville delta i triatlon. Det var helt fremmed for alt annet jeg noen gang hadde gjort i livet.
– Det er faktisk litt teit, for jeg elsker verken å løpe, svømme eller sykle, men det gir meg struktur i livet. Og det gir veldig målbar og konkret fremgang, forteller Hastings.
I februar 2023 bestemte han seg for å søke om deltakelse i PatagonMan, der bare et begrenset antall deltakere blir trukket ut til start. Etter første forsøk ble skotten faktisk trukket ut til å delta.
– Da jeg fikk e-posten om at jeg hadde fått startplass, kastet jeg røyken i søpla med en gang. Jeg måtte lære meg å svømme, hadde ikke syklet siden jeg var barn og jeg kunne ikke engang løpe. Min første løpe- og sykkeltur utendørs var i mai samme år.
– Som forberedelse til PatagonMan løp jeg seks maraton på seks uker i seks forskjellige land. I tillegg gjennomførte jeg noen IronMans, blant annet den i Wales, som er en av de tøffeste. Det ligger nok litt ADHD i meg, kombinert med en personlighet som blir lett avhengig av ting, ler 35-åringen.

I desember 2023 reiste han til Chile for å delta i PatagonMan. Iskaldt vann og sykling gjennom Andesfjellene gjør at det bare er noen få hundre mennesker i verden som har fullført konkurransen. Hastings fullførte. Og det gav ham ny inspirasjon og nye ideer.
– Jeg ble ivrig etter å dele den samme følelsen som triatlon og utholdenhetsidrett ga meg, forklarer han.

Han forteller at alt ble gjort med ro og omtanke.
– Vi forhastet oss aldri. Tanken var aldri å bygge noe stort, fordi sporten er dyr nok i seg selv. Det første året, i 2023, inviterte vi derfor bare noen venner.
– Vi ønsket å samarbeide med gode bedrifter, sykkelleverandører og produsenter av sykkelklær, uten at det ble for stort. Vi ønsker ikke verdensherredømme. Kvalitet fremfor kvantitet. Vinteren er allerede travel nok som den er for oss.
Den første sommeren fikk de verdifulle tilbakemeldinger fra triatleter og syklister på hva de faktisk trenger, ettersom de selv tidligere hadde spesialisert seg på ski. Gjestfriheten var den samme, men sporten krevde noen justeringer.
– Den neste vinteren opprettet vi en nettside og gjorde litt markedsføring. Og i 2024 var det tid for de virkelig betalende kundene, i stedet for testgruppen med venner og journalister vi hadde året før, forteller Hastings.

Sesongen 2025 ble den første ordentlige sommeren for TreacleVelo. De jobber fra søndag til søndag og hjelper kundene med alt fra transport fra flyplassen i Genève til assistanse på veien, og selvfølgelig mye god mat. Hotellet tilbyr yoga, boblebad, kaldt bad, og et stort fellesrom for middag og sosiale sammenkomster..
Hastings er tilbake på kjøkkenet, og trener unge kokker. Samtidig som han selv trener mot sine egne mål. 21. september deltok 35-åringen i et triatlon i Wales.
– Vi har treningsgrupper som kommer sammen, men vi auksjonerer også bort rom til veldedighet. Resultatet ble at vi fikk besøk av en blandet gruppe som var her i en uke. De var veldig fornøyde, og likte det så godt at de booket igjen neste år. Ingen kjente hverandre fra før, smiler Hastings.
– Det er derfor jeg liker meg så godt her. Det handler om å gjøre hyggelige ting sammen, støtte gjestene våre under turene deres, men også sørge for å gi dem god mat som er inspirert av alle stedene jeg har jobbet opp gjennom livet.

Samarbeidet med Kalas
Treacle støtter også sitt eget lag med utøvere, og i den anledning ønsket de å sørge for at utøverne fikk gode sykkel- og triatlonklær. Det var da Kalas kom på radaren deres.
– Utøverne våre i Treacle, og jeg selv, bruker Kalas sine sykkelklær og triatlondrakter. Vi ga Josh hos Kalas UK vårt firmadesign, og han kom opp med flere gode forslag. Vi justerte og forbedret det sammen.
– Prosessen var rask og smidig, og kvaliteten er veldig god. Jeg synes hele prosessen var utrolig menneskelig og positiv. De viste genuin interesse for virksomheten vår, og resultatet ble fantastisk. Den familiære kommunikasjonen og den hjelpsomme mentaliteten traff oss midt i hjertet, for det er slik vi også opererer, sier Hastings.
I fremtiden ønsker de å tilby gjestene sine spesialdesignede sykkelklær, men tar ting steg for steg.

Veien videre
TreacleVelo er fortsatt en ung bedrift. Veksten er organisk, med treningsgrupper og enkeltpersoner som nyter den personlige servicen og den gode maten, deler opplevelsene med venner og kommer tilbake igjen neste år.
– Vi ønsker å ta vare på folk, for det er det vi er best på. Vi ønsker ikke å være Onkel Skrue som svømmer i penger. Vi vil møte hyggelige mennesker, gi dem næringsrik mat og ha det gøy.
– I tillegg ønsker vi å støtte lokalsamfunnet her. Blant annet arrangementer som triatlonkonkurransen Montriond–Morzine–Avoriaz og hjelpe veldedige organisasjoner med gratis gaver. Derfor vil vi samarbeide med partnere som deler den samme visjonen og vil skape noe bra sammen.
– Det er veien videre for oss, og det føles som den riktige retningen, på alle måter, avslutter Hastings.