Historier fra kunder: Blant venner
I Kalas har vi en mangfoldig kundebase med ulike typer mennesker, hvor alle har til felles at de vil lage sitt eget spesialdesignede sykkeltøy. Dette inkluderer enkeltpersoner, små vennegrupper, klubber, lag, bedrifter, veldedige organisasjoner og arrangementer. I serien «Historier fra kunder» forteller noen av dem om hvordan vi hjalp dem med å nå sine mål, og hva de fant mest nyttig av det vi Kalas i tilbyr.
BLANT VENNER
Alle sammen kan vi, uavhengig av alder, bli forelsket i sykling, selv om vi allerede har en annen idrett vi er interessert i. Søskenbarna Jarda og Pavel har erfart dette. De to forretningsmennene fra den Moraviske landsbyen Sazovice, byttet ut sine løse fotballdrakter med trange sykkeltrøyer og barbering av bena, som en del av sine sportslige ritualer. De byttet ut fotballbanen med sykkelsetet og grunnla en egen sykkelklubb i landsbyen deres: Bike Team Sazovice. Det stoppet ikke der, med kun sykkelturer og lokale ritt. Deres karakteristiske lidenskap med å oppsøke og overvinne krevende utfordringer førte dem til det mest kjente terrengsykkelrittet, Cape Epic. Et sykkelritt hvor man sykler på tomannslag. I vår serie «Historier fra kunder» kan du lese mer om de to guttene fra Moravia og laget deres.
Landsbyen Sazovice ligger cirka 10 kilometer fra Zlín. Ved første øyekast ser dette ut som en typisk Moraviansk landsby. I likhet med enhver annen landsby, har byen sine personlige særegenheter. I denne landsbyen er det den moderne kirken, formet som en sylinder, som tiltrekker seg oppmerksomhet fra alle som besøker sentrum. Flytter man seg fra sentrum og til den andre enden av landsbyen, kan man se særegenhetene til menneskets natur. Og det er her vi finner hovedpersonene i denne historien. På sørkanten er det et bygg med næringsmiddelindustri drevet av Jarda. På nordkanten driver Pavel en bedrift innen verkstedindustri. De to søskenbarna er sporty og fast bestemt på å møte nye utfordringer.
«Vi har drevet med idrett siden vi var barn. Vi har syklet og tenkt på alle tingene vi ville gjøre. Siden vi var små har vi vært konkurransedyktige», minnes Pavel.
I begynnelsen var det likevel ikke sykling som fanget tenåringene.
«Vi ble hekta på fotball og spilte faktisk fotball frem til vi var 35 år. Da ga vi opp på grunn av alderen vår. Og når jeg sier alder, mener jeg faktisk prestasjoner», forklarer Jarda med et smil.
Den stagnerende kondisjonen på grunn av økende alder, ble forsterket av en annen grunn som gjorde at de avsluttet fotballkarrieren.
«Fotball har den ulempen at du må ha et fulltallig lag med spillere, for å kunne spille fotballkamp. Det skjedde stadig oftere at noen trakk seg i siste liten, og dermed måtte vi avlyse hele kampen. Det er også grunnen til at syklingen vant hjertet vårt, nettopp fordi det er en individuell idrett, men samtidig lagidrett. Du kan holde på alene, uten å være bundet til noen, men du kan også avtale å være med i en gruppe», forklarer Pavel om en av grunnene til hvorfor han byttet ut fotball med sykkel.
«Vi hadde forberedt oss på det første sykkelrittet i seks måneder. For oss var det største begivenheten i verden på det tidspunktet».
Søskenbarna var ikke alene da de sammen grunnla Bike Team Sazovice. Guttene hadde også med seg to andre tidligere fotballspillere fra nærmiljøet. Kvartetten av entusiastiske idrettsutøvere ledet grunnleggelsen av klubben, delte på oppgaver og fikk klubben i gang. Som syklende nybegynnere var de imidlertid lenge forpliktet til å få sin første debut i konkurranse.
«Vi forberedte oss til det første sykkelrittet i seks måneder og konsulterte alle mulige tekniske ting. For oss var det, på det tidspunktet, den største begivenheten i verden», konstaterer Jarda med noe overdrivelse.
Etter hvert kom det nye medlemmer inn i laget, og basen vokste til underkant av 20 medlemmer.
«Klubben vår er basert på det faktum at vi liker å sykle og vil ha det som en hobby, ikke som en hest», sier Pavel om hovedvisjonen til klubben som de grunnla i 2009.
Ingen sykkelklubb er en ekte klubb uten å samle medlemmene til fellestrening i like sykkelklær.
«For oss var det eneste logiske steget å lage en egen klubbdrakt», forklarer Jarda.
«Vår første opplevelse med en navngitt merkevareprodusent var ikke veldig hyggelig, selv om det var smilende fjes. Vi valgte fargene, design og fikk laget alt, men da klærne kom var de gjennomsiktige. Vi kunne se alt, også ting vi ikke skulle se», ler søskenbarna om sin første ubehagelige opplevelse med å lage sykkelklær.
For å få sjelefred neste gang de bestilte klær, i form av å være sikre på at alt var i orden og at de fikk kvalitet, tok de kontakt med Kalas.
«Vi kjente allerede til Kalas og visste at de var et etablert og pålitelig merke. Vi bestemte oss derfor for å ikke eksperimentere lenger, men gå for det sikreste alternativet. Vi legger ikke skjul på at vi liker kvalitet og ønsker det beste. Derfor har vi gjennom 8 år bestilt klær fra Kalas», forklarer Pavel, lettet over at han kan stole på en kvalitetsleverandør.
«Vi har prøvd mye annet, men dette passer oss perfekt».
Forandring er livet. Av den grunn har Bike Team Sazovice en tradisjon med å fornye det eksisterende designet. Noe de gjør annethvert år.
«Vi henter inspirasjon fra et utvalg design hos profesjonelle lag, også endrer vi det på forskjellige måter. Deretter stemmer vi innad i klubben om hvem som liker hva, noe som ikke alltid er ideelt fordi alle har sin egen smak og diskuterer konstant. Heldigvis er vi enige om at vi ønsker et design som er subtilt, rent og pent å se på», nikker de samtykkende.
«Vi setter virkelig pris på servicen til Kalas, ved at vi blant annet får besøke deres erfarne selgere. Vi ringes, møtes, snakker, kjenner på de nye prøvene, tester dem ut og vet med engang hva vi vil ha», roser søskenbarna, som fremhever produktene våre Razor-trøyen og Endurance 3D-pad. «Vi har prøvd mye annet, men dette passer oss perfekt».
Når Bike Team Sazovice etablerte seg som et stabilt amatørlag, bestemte medlemmene seg for å ta det neste store steget.
«Vi elsker utfordringer. En av de første var Mallorca, selv om det i starten var helt utenkelig for oss lekmenn å sykle der. Vi hadde planlagt å sykle der i cirka 1 år. Vi var like nervøse som da vi forberedte oss til vårt første ritt. Vi var livredde for å sette opp, planlegge, leie sykler», beskriver Jarda fra sin første opplevelse med samling på den populære spanske øya.
Med tiden har det årligere arrangementet blitt en fast tradisjon. Og det var på et lite hotellrom på Mallorca at Jarda og Pavel fikk en ny utfordring.
«Vi lå på rommet vårt, var helt utslitte etter en hard tur og begynte å snakke om at vi burde konkurrere utenlands engang. Vår første tanke var å prøve oss på et etapperitt. Så innså vi at vi faktisk ikke visste om noen, og begynte å søke oss opp etter etapperitt. Hva med Cape Epic? Det ville vært utrolig gøy», sier Pavel og beskriver øyeblikket som fundamentalt endret deres tilnærming til trening på sykkel.
«Vi tenkte at vi skulle delta i lotteriet for å få startnummer, vel vitende om at vi uansett ikke kom til å få startplass»
Cape Epic er et etapperitt over 8 dager på terrengsykkel, som gjennomføres med tomannslag. Etapperittet går i Sør-Afrika, og har over 800 deltakere fra mer enn 50 ulike nasjoner. Selv om rittet er en del av UCI sin internasjonale kalender og har flere olympiske stjerner til start, er det flest entusiastiske amatører med terrengsykkel som hobby som deltar. Akkurat som Pavel og Jarda. På grunn av den begrensede kapasitet til antall deltakere, kan ikke arrangøren la alle interesserte starte. Hvem som får delta avgjøres derfor gjennom loddtrekning.
«Det var mer et eksperiment. Vi tenkte at vi skulle delta i lotteriet, vel vitende om at vi uansett ikke kom til å få startplass. Så fikk vi en e-post om at vi fikk plass i 2019-utgaven av Cape Epic. Det hadde vi ikke forventet i det hele tatt», sier Jarda om sin uventede lotterisuksess.
Selv om Sazovice-duoen fikk startplass i Cape Epic ved en tilfeldighet, skulle de ambisiøse søskenbarna absolutt ikke bare delta for å delta.
«Vi liker denne typen utfordringer, og vi ville ærlig talt ikke likt det hvis det bare var en tur. Derfor gjorde vi en ærlig forberedelse til den første utgaven, så vel som årets».
Den samvittighetsfulle og ærlige forberedelsen bar også frukter.
«I vårt tilfelle var det ikke en kamp for å overleve. Vi syklet anstendig og var fornøyd med prestasjonen vår, helt til Jarda begynte å lide av mageproblemer. Dette førte til at vi måtte trekke oss fra konkurransen», avslutter Pavel om sitt første kapittel i Cape Epic.
Debuten i Sør-Afrika ble ikke som forventet, og gutta fra Moravia liker ikke følelsen av at noe er ugjort. Tre år senere returnerte de derfor til Cape Epic. Denne gangen iført de spesialdesignede oransje trøyene som skulle feire deltakelsen i rittet.
«Dette året var spesielt utfordrende. Vi kom i mål helt utslitte, så skal du sove i teltet ditt, hvor du knapt får en god natt søvn og på morgenen skal du tilbake til start igjen. Det var som en slagmark. Likevel hadde vi et godt ritt, men de ubehagelige mageproblemene jeg hadde for tre år siden kom tilbake og jeg visste at det var over», minnes Jarda.
«Neste dag merket Pavel det samme. Vi ønsket virkelig å fullføre, men dessverre tillot ikke helsen vår det. Igjen. Det er irriterende», avslutter Jarda bittert om historien fra årets Cape Epic, hvor det ikke bare er amatører, men også profesjonelle syklister som må bryte grunnet mageproblemer.
Jarda og Pavel lever ikke bare for det prestisjefulle etapperittet på det Afrikanske kontinentet. De har klart å danne et sykkellag og nyter den vennlige atmosfæren fremfor resultatene.
«Vi hadde lyst til å skape en gruppe med sykkelentusiaster som nyter rittene, møter hverandre på ritt, tar seg en øl, forteller om hvem som var heldige, bedre og hvem som var dårligere. Det er det vi liker. Vi sykler sammen både i fjellene og langs landeveien. Hvert år arrangerer vi også et ritt for barn i landsbyen, hvor 75 barn deltar», konkluderer Pavel ved å liste opp hovedaktivitetene i Bike Team Sazovice.